Eigenschappen

checklistIn saffraan zitten verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten. De specerij bevat bovendien mangaan, ijzer, magnesium, fosfor en koper en is rijk aan vitamine C en B6. Deze vitaminen en mineralen, in combinatie met safranal, crocine en picrocrocine, zorgen voor de vele positieve effecten die saffraan op ons lichaam heeft.

Gekookt in water en gebruikt als neusdruppels zou het hoofdpijn tegengaan en slapeloosheid verminderen. Bovendien kan saffraan pijnstillend werken bij tandpijn en tandbederf, huidproblemen tegengaan en het zicht verbeteren. Sommigen beschouwen het zelfs als middel tegen buikpijn, constipatie, nierproblemen, artritis, impotentie en onvruchtbaarheid. Daarnaast lijkt het stress verlagend te zijn en de spijsvertering te bevorderen, waardoor het zou kunnen helpen bij afvallen.

Voor inwendig gebruik kan saffraan worden verwerkt in gerechten of als thee worden bereid. Een vloeistof van de specerij kan worden aangebracht op blauwe plekken, oppervlakkige zweren en wondjes.

<

>