Gebruik

item2SSaffraan werd van oudsher gebruikt om koorts te verlichten, tegen krampen en als kalmerend middel. Doctoren pasten de specerij tevens toe bij de genezing van dysenterie, mazelen, koorts, geelzucht, cholera, diabetes en infecties aan de urinewegen en door middel van uitwendig gebruik tegen kneuzingen en zelfs reuma. In het Midden-Oosten wordt saffraan al eeuwen gezien als middel ter bevordering van het geheugen. Daarnaast wordt het reeds sinds de oudheid lustopwekkende kwaliteiten toegedicht: het bestanddeel crocus is een natuurlijk opwekkend middel. Wereldwijd is veel onderzoek gedaan naar de werking van saffraan. Inmiddels is vastgesteld dat de specerij effect kan hebben op vele zaken.

Zo zou het op depressies dezelfde werking hebben als bekende antidepressiva en dus de gemoedstoestand verbeteren, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen van bestanddeel fluoxetine. Saffraan bevat caroteen en crocetin, wat kankertherapie positief zou kunnen beïnvloeden. Daarnaast heeft crocetin een bloeddrukverlagend effect.

Deze vier verschillende manieren van gebruik kunnen elk een eigen effect hebben:

  1. Bij langdurige bereidingen, wanneer er voldoende tijd is voor het vrijkomen van de kleur-, geur- en smaakstoffen, kan saffraan rechtstreeks en zonder enige voorbehandeling worden toegevoegd.
  2. Eenvoudig is infusie, waarmee onder meer thee gezet kan worden. Overgiet hiervoor de saffraandraadjes met een hete, niet kokende vloeistof (water, wijn, azijn, bier, vruchtensap, room) en laat ze daarin 10 tot 15 minuten liggen. Vul om thee te zetten daarna aan met kokend water.
  3. Toasten kan in een pan boven de vlam of verpakt in aluminiumfolie op het deksel van een kookpan. Na afloop worden de draadjes verkruimeld en rechtstreeks in het gerecht gebruikt.
  4. Aanbakken in boter of olie: het vet absorbeert de reuk- en smaakstoffen. Daardoor is deze methode het meest geschikt bij gerechten die zelf al een uitgesproken smaak hebben.


Culinair

De meest gebruikelijke manier om saffraan te gebruiken in gerechten. De gewenste hoeveelheid saffraan kneuzen en breken en vervolgens in een klein laagje vloeistof laten weken (zo lang mogelijk, maar minimaal 5 minuten) en vervolgens toevoegen aan het te bereiden gerecht of saus. Naar wens kunt u later ook nog wat extra draadjes saffraan aan het gerecht toevoegen om de saffraan goed zichtbaar te houden.

Inspiratie nodig? Kijk bij onze recepten!

Thee

Doe een plukje saffraan in een laagje water en laat dit minimaal 5 – 10 minuten trekken (hoe langer, hoe beter en meer smaak) en voeg vervolgens heet water toe. Saffraan kan ook gewoon toegevoegd worden aan een kop kokend water, wel weer minimaal 5 minuten laten trekken!

<

>