Saffraan

checklistSaffraan, met zijn rijke kleur en aparte smaak en aroma, is een klasse op zich, een wondermiddel uit de oudheid en ‘s werelds duurste specerij. In de middeleeuwen werd Venetië het centrum van de saffraan handel en werd het product letterlijk haar gewicht in goud waard. Mede daaraan heeft saffraan de bijnaam ‘Rood Goud’ te danken.

De drie stempeltakjes van de Crocus Sativus L zijn uiterst dun, klein en fragiel. Het oogsten van deze stempeltakjes kan alleen handmatig in oktober en bij voorkeur heel vroeg in de ochtend vóór de eerste dag van de bloei.

De productie van een kilogram saffraan vergt meer dan 150.000 bloemen en circa 400 uur aan arbeid. Voor het verbouwen van saffraan zijn extreme weersomstandigheden nodig: koude winters en hete, droge zomers. De grond moet droog en kalkrijk zijn. Dat is een van de redenen dat Golden Result Saffraan uit Iran komt; het land heeft de beste kwaliteit saffraan en is daarom verantwoordelijk voor ruim 90% van de wereldproductie van ca. 200 ton.

<

>